Ako si správne vybrať svietidlo do obývačky

Ako si správne vybrať svietidlo do obývačky

Pri výbere vhodného svietidla platia určité nepísané pravidlá, ktoré mnohí ľudia nepoznajú a kupujú svietidlá podľa často len podľa vzhľadu a ceny, preto často opomínajú podstatný udaj a tým je svietivosť/svetelný výkon a veľkosť svietidla.

Obývačka je priestor kde sa zdržiavame najčastejšie a zvyčajne trávime najviac času. Táto časť domova predstavuje priestor, ktorý neslúži len nám, ale aj na prijímanie návštev a rôzne spoločenské udalosti, preto pri výbere je treba prihliadať nielen na dizajn, ale aj adekvátnu veľkosť a svietivosť.

Obývačkové svietidlo by malo byt dostatočne výkonné, aby dokázalo nasvietiť celú obývačku pri akejkoľvek príležitosti. Keďže sa obývacia izba využíva na mnohé účely, je tomu potrebné podriadiť aj rozmiestnenie a typy svietidiel.

Iná úroveň osvetlenia sa vyžaduje pri slávnostnej príležitosti, prípadne počas návštevy a inú atmosféru očakávame pri pozeraní TV, prípadne relaxovaní. Za týmto účelom je vhodné mať buď centrálne svietidlo stmievateľné (regulovatelné), alebo dokúpiť zvlášť svietidlo, ktoré dotvorí vhodnú atmosféru obývačky.

Buď nástenné, stojanové alebo stolíkové svietidlo. Design svietidiel by mal vhodne zapasovať do interiéru a mal by byť najkrajším a dominantným prvkom v dome alebo byte. Samotná veľkosť svietidla záleží hlavne na veľkosti obývačky.

Vo všeobecnosti platí čím väčšie tým lepšie

Do obývačky o veľkosti 20m2 je vhodné svietidlo s priemerom približne 70-80 cm. Ak ma obývačka viac ako 20m2 tak treba voliť väčšie svietidlo ako tento priemer. Prípadne vám väčší počet vývodov na strope umožní rozmiestniť viac svietidiel.

Samozrejme s veľkosťou svietidla rastie aj svietivosť, ale nie vždy tomu tak býva. Práve svietivosť je veľmi dôležitá pri kúpe svietidla. Veď načo nám je svietidlo ktoré pekne vyzerá, má správnu veľkosť a cenu ale slabo svieti. Tam často býva problém. Svietivosť sa doporučuje približne 200 lm/m2. Preto v obývačke o veľkosti 20m2 by malo byť svietidlo so svietivosťou približne 4000 lm.

Závesné (na lankách/reťazi) či stropné (prisadené)?

Ďalším faktorom pri výbere svietidla je umiestnenie elektrického vývodu. Ak je vývod umiestnený v dispozícii obývačky presne nad konferenčným stolíkom, doporučuje sa závesné svietidlo.

Ak je vývod umiestnený v strede obývačky, nevychádza nad konferenčný stolík a výška stropu nie je vyššia ako bežných 260-270cm, doporučuje sa stropné prisadené svietidlo.

Závesy závesných svietidiel sa síce dajú ľubovolne nastaviť, ale keď sa skrátia príliš, ostane veľkosť tienidla k dĺžke závesu proporčne nevyvážená. Dĺžka závesu pri závesnom svietidle by mala ostať po skrátení najmenej dvojnásobná, ako je výška samotného tienidla.

Pri svietidlách s nízkym tienidlom (25cm) dokonca až trojnásobná. Čiže ak nemáte strop v 3 m výške, použite v pochôdznom priestore stropné svietidlo. Závesné svietidlá v bežných bytoch doporučujeme len nad stolíky, barové pulty, jedálenské stoly, kuchynské ostrovčeky a podobne.

Chcem závesné svietidlo ale nevychádza mi vývod

Nemohli ste ovplyvniť umiestnenie elektrického vývodu na strope a nevychádza vám nad konferenčný stolík, no napriek tomu chcete závesné svietidlo? Táto situácia sa dá vyriešiť hneď niekoľkými spôsobmi. Ak je vzdialenosť vývodu od stredu stolíka do 40 cm, existujú svietidlá s oddeleným prívodom a samostatným závesom.

Na našom eshope sú to predovšetkým svietidlá od FOSCARINI a veľa ďalších svietidiel je možné jednoducho prerobiť aby mali túto funkciu. Informujte sa pri konkrétnom produkte na našom eshope.

Ak je vzdialenosť väčšia ako 40cm, možete vývod posunúť buď v elektrorozvodnej lište, zasekaním do stropu (následným omietnutím a namalovaním), alebo vyhotovením sadrokartónového podhľadu v ktorom budú elektrické rozvody ukryté.

Sadrokartónový podhľad vám navyše umožní umiestnenie ďalších svietidiel, čím vytvoríte ďalšie svetelné scény. Môžete umiestniť napríklad bodové svietidlá, LED pásy do sadrokartónovej rímsy a podobne.

Chcem závesné svietidlo ale nevychádza mi vývod

Opakujúce sa chyby pri výbere:

1. nesprávne / nevhodne zvolený typ svietidla (napr.: závesné namiesto prisadeného, nevhodný typ tienidla)
2. nedostatočný výkon svietidla vzhľadom na veľkosť miestnosti
3. nevhodné rozmery svietidla (príliš veľké, častejšie však príliš malé na veľkosť miestnosti)
4. nasvietenie obývacej izby len jedným svietidlom (nemožnosť vytvorenia vhodnej atmosféry na rôzne príležitosti)
5. Závesné svietidlo umiestnené do pochôdzneho priestoru