Najdôležitejšie technické pojmy zo sveta LED svietidiel

Najdôležitejšie technické pojmy zo sveta LED svietidiel

Pri LED svietidlách nájdete v popisoch a príručných materiáloch pomerne veľké množstvo technických informácií a pojmov, nie všetky sú však z pohľadu bežného zákazníka tak dôležité.  

My sa tak v tomto článku zameriame na tri hlavné pojmy, o ktoré by ste mali zaujímať pri výbere a kúpe svetla - a watty už medzi nimi nie sú. 

Rozprávať sa budeme o:

  • lumenoch
  • kelvinoch
  • IP krytí

Pred tým, ako však prejdeme k jednotlivým pojmom, v krátkosti si povedzme, čo znamená skratka LED. Skratka pochádza z anglického jazyka Light-Emmiting Diode, po slovensky luminiscenčná dióda alebo svetlo vyžarujúca dióda. Oproti zdrojom svetla v klasických žiarovkách má približne 10x vyššiu životnosť a výrazne nižšie náklady na prevádzku.

Jedným z najpodstatnejších parametrov, o ktorom si povieme, je lumen (LM). Lumen je jednotkou svetelného toku a ukazuje nám svietivosť. Jednoducho povedané, čím viac lumenov svietidlo obsahuje, tým väčší priestor dokáže osvetliť. Vo všeobecnosti platí, že na 1 m2 potrebujeme 200 lumenov. Na priemernú izbu vo veľkosti 15 m2 tak budeme podľa správnosti potrebovať svietidlo so svetelným tokom 3000 lumenov.

Druhý dôležitý pojem je jednotka teploty svetla - kelvin (K). Svietidlá s nižšími hodnotami (1000-4000 K) sa považujú za teplé farby, od hodnoty 6500 do 10 000 K ide o studené farby. Medzi nimi je zlatá stredná cesta vhodná najmä na osvetlenie kuchyne alebo pracovne. Do bežných bytových obývačiek a spální sa najviac odporúča teplá biela farba do 3000 K, ktorá navodzuje pocit pokoja. Studené farby sa najviac používajú na osvetlenie kuchynských liniek, kancelárií, garáží alebo pracovných hál.

Pri výbere svietidla do kúpeľne je dôležité sledovať ďalší pojem - hodnotu IP krytia, ktorá vyjadruje stupeň ochrany proti vniknutiu vody alebo pevných častíc. Aby bolo svietidlo dostatočne "vodotesné" a "prachotesné", malo by mať hodnotu IP krytia aspoň 44. 

Veríme, že sme vám týmto blogom pomohli sa lepšie zorientovať v tom, čo sledovať pri kúpe a výbere toho správneho svietidla.