Užitočné informácie o stmievaní LED svietidiel

Užitočné informácie o stmievaní LED svietidiel

Stmievaním zmeníte atmosféru priestoru podľa potreby a nálady. Má aj ďalšie nesporné výhody, ako je šetrenie energie či zvýšená životnosť LED svietidiel.

Hlavným benefitom je ale užívateľský komfort. Väčšina LED svietidiel sa stmievať dá. Také svietidlo je zvyčajne označené piktogramom stmievania , alebo medzinárodnou skratkou DIM (dimming = stmievanie). Bližšie označenie ( TRIAC, PUSH/DALI, 1-10V ) hovorí o konkrétnom spôsobe stmievania.

Najväčším obmedzením pri výbere vhodného stmievania je existujúca elektroinštalácia.

Pri novostavbe odporúčame použiť 5-žilovú inštaláciu, čím sa Vám otvoria dvere k bezproblémovému stmievaniu s možnosťou výberu.

Avšak pri rekonštrukciách pôvodných nehnuteľností sa častejšie stretávame s 3-žilovou elektroinštaláciou, ktorá možnosti stmievania obmedzuje.

Najbežnejšie, najjednoduchšie a najlacnejšie stmievanie je fázové, tiež označené ako TRIAC. Postačuje Vám 3-žilová elektroinštalácia a výmena pôvodného spínača za TRIAC stmievač. Nevýhodou je hlavne nelineárne stmievanie, čo môže spôsobovať blikanie a bzučanie pri znižovaní svietivosti.

Pri 3-žilovej elektroinštalácii je možné stmievať aj PUSH/DALI svietidlá, avšak za pomoci komponentov založených na rádio-frekvenčnej alebo bluetooth komunikácii cez diaľkové ovládanie, alebo vhodnou mobilnou aplikáciou. Priekopníkom v tomto segmente je značka CASAMBI.

Stmievanie 1-10V systémom vyžaduje minimálne 4 vodiče a sú potrebné komponenty, stmievače. Táto technológia je už na ústupe, svoj rozmach zažila za éry žiariviek.

PUSH stmievanie je ideálnym a lacným riešením v prípade ak máte k dispozícii minimálne 4 vodiče. Svietidlo musí byť osadené vhodným stmievateľným LED napájačom. Na samotné stmievanie postačuje tzv. zvončekové vratné tlačidlo. Systém je spoľahlivý a stmievanie plynulé.

Technológia DALI ponúka neobmedzené možnosti stmievania a riadenia osvetlenia. Každé svietidlo vybavené DALI napájačom je adresovateľné, medzi sebou sa dajú zgrupovať do scén s možnosťou automatizácie aj s ďalšími prvkami domácnosti (žalúzie, alarm, atď) čím nám vzniká tzv. inteligentné riadenie.

DALI systému treba prispôsobiť aj samotnú elektroinštaláciu už pri projektovaní a vyžaduje kvantum špeciálnych a drahých komponentov.

Novšia generácia je DALI 2, umožňujúca okrem stmievania aj zmenu teploty/farby svetla svietidla ktoré takú možnosť ponúka s použitím potrebných napájačov.

ZigBee ako štandard je založený na rádiových vlnách 2,4GHz, špecifikácia funguje od roku 2003. ZigBee prepája jednotlivé prístroje v chytrej domácnosti a hrá zásadnú úlohu vo svete internetu. V rámci šifrovanej komunikácie dokáže prepojiť zariadenie rôznych výrobcov pri zachovaní ich vzájomnej kompatibility a pohodlného ovládania.

Jeho nízka spotreba energie obmedzuje priame prenosové vzdialenosti na 10 až 100 metrov alebo vo vnútri budovy s dosahom od 10 do 35m. Pomocou ZigBee je možné vhodné svietidlá stmievať alebo meniť teplotu svetla. ZigBee je spoľahlivá a bezpečná bezdrôtová komunikácia.

Kooperácia zariadení medzi značkami, minimálna spotreba elektrickej energie, ovládateľnosť aj na diaľku cez internet, veľké množstvo dostupných zariadení, nízke počiatočné náklady a ľahká rozšíriteľnosť. ZigBeee vyžaduje len riadiacu jednotku (HUB alebo BRIDGE) a ovládače ako napr. hlasový asistent známych spoločností.