Správne osvetlenie zo zdravotného hľadiska

Správne osvetlenie zo zdravotného hľadiska

Mnohí z nás trávia väčšiu časť dňa v priestoroch, ktoré sú osvetlené umelým svetlom. Človek je však stavaný na vlnové dĺžky prirodzeného slnečného žiarenia, a preto mu niektoré prevedenia svietidiel a svetlených zdrojov môžu byť neprirodzené.

Prečo je zo zdravotného hľadiska dôležité správne osvetlenie priestorov a aké sú negatívne vplyvy svetla na náš organizmus?

Zlá intenzita žiarenia môže vyvolať podráždenie očí, svetloplachosť až zákal

Azda najcitlivejším orgánom nášho tela na svetlo je samozrejme oko. Ak má byť v pozore a má správne zaostrovať, musí pracovať v optimálnych svetelných podmienkach. I keď sa pod umelým osvetlením zornica nadmerne rozširuje, čo je predpoklad na vznik podráždenia, svetloplachosti a neskôr aj zeleného zákalu, ak má svetlo správnu intenzitu a je optimálne farebne vyvážené, nič podobné vám nehrozí.

Najmä preto pri práci dbajte na používanie kvalitných lámp, ktoré dokážu vyžiariť žiarenie s intenzitou aspoň 500 luxov. Nepríjemýn javov pre oči je blikanie svetla, ktoré môžeme v istej miere sledovať pri svietidlách s konvenčným predradníkom (KVG) osadených štartérom a tlmivkou, pýtajte si preto svietidlá s elektronickým predradníkom (EVG), ktoré nezablikajú pri štarte a ani počas chodu.

Svetlo riadi dôležité telesné rytmy

Svetlo prostredníctvom produkcie hormónu melatonínu riadi telesné rytmy, najmä ten cirkadiálny opakujúci sa približne každých 24 hodín. Ak máme nedostatok spomínaného hormónu, tento stav sa môže prejavovať najmä nočnou nespavosťou.

Aj preto je potrebné zdržiavať sa počas dňa v dostatočne osvetlených priestoroch s denným svetlom (studeným) a naopak, večer tráviť skôr v prítmí resp. pri teplejšom osvetlení, než v plne rozžiarenom interiéri s denným svetlom.

Vedecké štúdie zistili, že studené biele svetlo LED žiaroviek znižuje po hodinovej expozícií hladiny melatonínu o 3 až 8%. Avšak, takéto účinky teplej bielej vyžarovanej z LED žiaroviek neboli pozorované.

Môžeme teda predpokladať, že tento typ svetla je vhodný pre udržanie správnej frekvencie cirkadiálneho rytmu.

Sezónna afektívna depresia

Vyššie spomínaný hormón, konkrétne jeho nedostatok počas zimného obdobia, môže spôsobovať typické zimné depresie, odborne sezónne afektívne depresie.

Tie sú podmienené najmä úbytkom prirodzeného svetla z dôvodu čoraz kratšieho dňa, ktorý býva navyše často pochmúrny, a dlhých večerov a nocí. Problém sezónnej depresie je možné vyriešiť práve pôsobením svetla s vysokou intenzitou žiarenia.

Správnym výberom svietidiel sa vyhnete ďalším zdravotným problémom

Ak je umelé osvetlenie nesprávne, môže to viesť aj k viacerým ochoreniam organizmu. Zhoršuje sa syntéza vitamínu D a zvyšuje sa odburávanie vápnika, čo môže viesť až k osteoporóze.

Keďže správne hladiny melatonínu výrazne ovplyvňujú imunitu a starnutie tela, zle zvolené osvetlenie môže mať negatívny dopad aj na tieto oblasti.

Aj preto výberu osvetlenia do ktorejkoľvek miestnosti venujte zvýšenú pozornosť, prípadne sa pred jeho kúpou poraďte s našimi odborníkmi.