Prečo je potrebné správne osvetlenie kancelárie a ako ho zabezpečiť?

Prečo je potrebné správne osvetlenie kancelárie a ako ho zabezpečiť?

Cítite sa občas vo svojej kancelárii či pracovni unavený, bez energie venovať sa práci a navyše, s podráždenými očami od neustáleho pozerania sa do počítača? Na vine môže byť nesprávne osvetlenie. To vplýva nielen na naše oči a únavu, ale aj na pracovný výkon.

Aj preto je dôležité kanceláriu osvetliť správne. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako na to.

Pre svietidlá musíte nájsť vhodné miesto

Na začiatok je nutné zvoliť správne svetelné zdroje a ich umiestnenie. V kanceláriách sa musia jednoznačne kombinovať hlavné svietidlá s doplnkovými, ktoré zabezpečujú dostatočnú intenzitu svetla priamo na pracovných stoloch.

Dôležité je, aby svetlo z osvetlenia človeka nikdy priamo neoslňovalo a bolo rozložené v celom priestore rovnomerne tak, aby sa v kancelárií nestriedali zóny s tieňom a zóny s nadmerným osvetlením. Pohľad do takto osvetleného priestoru totiž spôsobuje nadmerné unavovanie očí.

Na každom pracovnom stole by nemala chýbať stolová lampa. Tej musíme na stole nájsť také miesto, aby sme očami priamo nevideli zdroj svetla, ktorý by nás mohol oslňovať.

Doporučuje sa stolové svietidlá umiestňovať za počítač a na ľavú stranu stola v prípade, že ste praváci. Pri písaní rukou si vďaka tomu nebudete tieniť.

Položenie svietidla za počítač sa odporúča najmä z dôvodu, že priestor za ním by mal vyžarovať približne rovnakú intenzitu žiarenia ako obrazovka, čo výrazne znižuje mieru unavovania pri práci.

Do pracovní a kancelárií preferujte zdroje svetla s neutrálnou až studenou bielou farbou

Veľmi dôležitým krokom pri výbere kancelárskych svietidiel je voľba správnej farby svetla. Kým v domácnostiach sme zvyknutí skôr na teplé biele svetlo pôsobiace upokojujúco, v kancelárií potrebujeme zvýšiť pozornosť a stav bdelosti, preto sú odporúčané skôr svetelné zdroje vyžarujúce neutrálne alebo studené biele svetlo.

Farbu svetla dokážeme vyčítať z údaju počtu Kelvinov konkrétneho svetelného zdroja, pričom platí, že čím je tento údaj vyšší, tým viac je svetlo chladnejšie. Bežné žiarovky používané na osvetlenie domácností majú približne 2700 Kelvinov, do kancelárií sú vhodné zdroje s približne 4000 a viac Kelvinmi.

Nízka intenzita žiarenia dráždi oči a zvyšuje počet vzniknutých chýb

Okrem farby svetla si musíme pri výbere svietidiel do kancelárie všímať aj ich intenzitu. Vo všeobecnosti sa na osvetlenie kancelárie odporúčajú svietidlá s celkovou intenzitou žiarenia aspoň 300 luxov, niektoré odporúčania hovoria až o 500 luxoch.

Ak sa v kanceláriách pracuje aj v noci, na potrebu kompenzácie prirodzeného svetla a dosiahnutie výkonu ako počas dňa je potrebné intenzitu žiarenia ešte zvýšiť.

V prípade, že by kancelária a pracovný stôl neboli osvetlené dostatočnou intenzitou, pracovník si jednak namáha svoj zrak a zároveň vzrastá počet vzniknutých chýb pri práci. Aj preto sa v mnohých kanceláriách svieti aj počas dňa, kedy umelé svetlo zvyšuje intenzitu do priestorov prúdiaceho prirodzeného slnečného žiarenia.