Ako na osvetlenie chodby

Ako na osvetlenie chodby

Predstavte si, že potrebujete zariadiť svoj byt či dom vhodnými a modernými doplnkami. Snažíte sa hľadať inšpiráciu v katalógoch, na internete aj u známych. Postupne prichádzate na to, že nielen nábytok, ale aj svietidlá sú dôležitým prvkom pre váš domov.

Podľa priestoru bytu či iných časti sa pokúšate predstaviť si, ako by malo celé osvetlenie vyzerať. Začínate chodbou, ktorá niektorým slúži iba ako vstupná časť do bytu, ale pre vás je to aj vstup do ostatných miestností v bývaní.

Preto je veľmi dôležité dbať na funkčnosť, bezpečnosť a vhodnosť konkrétneho osvetlenia do chodby.

Do chodby uprednostňujte stropné svietidlá

Medzi základné druhy svietidiel vhodných na hlavné osvetlenie priestorov patria stropné a závesné. Pri výbere toho ideálneho práve do chodby je nutné myslieť na zabezpečenie voľného prechodu miestnosťou, pretože chodba je zvyčajne nízko metrážna. Zároveň kedykoľvek vy alebo vaše návštevy prechádzate chodbou bez zasvietenia svetla, a preto by mohlo závesné svietidlo najmä vyšším osobám spôsobiť sťaženie prechodu. Aj preto sú do chodieb ideálne skôr stropné chodbové svietidlá.

Dbajte na dosiahnutie dostatočnej svietivosti

Veľmi dôležitým kritériom pri výbere osvetlenia do chodby je svietivosť. Chodba je centrálnou miestnosťou celého interiéru, zvyčajne bez okna, cez ktoré by mohlo prechádzať prirodzené žiarenie.

V chodbe potrebujete vidieť naozaj ostro, a to nielen z dôvodu orientácie v priestore, ale napríklad aj pri obliekaní sa do práce, hľadaní topánok v botníku či čohokoľvek iného vo vstavanej skrini.

Ideálnu svietivosť svietidiel do chodby si vypočítate podľa jednoduchého vzorca tak, ako pre osvetlenie do ktorejkoľvek inej miestnosti – vynásobíte rozlohu chodby v m2 číslom 200.

Získate tak celkovú svietivosť v lm, ktorú potrebujete zabezpečiť jednotlivými svietidlami. Keďže chodby bývajú zväčša členité, odporúčame vám do nich umiestniť viacero samostatných nástenných svietidiel či sa rozhodnúť pre už spomenuté bodovky.

Zrkadlo v chodbe si vyžaduje samostatné osvetlenie

Ak máte v chodbe aj zrkadlo, či už vo vstavanej skrini, alebo samostatne, jeho efektívne osvetlenie je taktiež veľmi dôležité. Zrkadlá sa osvecujú zvyčajne zhora, a to buď použitím jedného z chodbových nástenných svietidiel, alebo prostredníctvom lišty s LED profilom.

LED technológie je navyše ideálne použiť aj pri hlavnom osvetlení. Jednak šetria energiu, ich životnosť sa neskracuje neustálym zapínaním a vypínaním, produkujú svetlo podobné prirodzenému a bez výmeny svetelného zdroja vydržia často až 50 000 hodín svietenia a hneď po zapnutí poskytujú 100% svietivosti.

Mnohé svietidlá do chodby v rozmanitých dizajnoch, vrátane bodoviek určených na vybudovanie bodového osvetlenia, nájdete v našom eshope LED svietidiel.