Ako optimálne navrhnúť bodové osvetlenie do kúpeľne

Ako optimálne navrhnúť bodové osvetlenie do kúpeľne

Riešite aktuálne otázku výberu ideálnej formy osvetlenia do vašej kúpeľne?Neviete sa rozhodnúť, či preferovať klasické nástenné svietidlá, alebo sa vydať cestou bodového osvetlenia?

Oba riešenia majú svoje pre a proti, no z hľadiska praktickosti a uceleného dizajnu kúpeľne sa dnes ako kúpeľňové osvetlenie uprednostňujú skôr bodové svietidlá.

Ako ich optimálne navrhnúť a na čo si dávať pozor pri ich kúpe?

Náčrt miestnosti vám pomôže rozložiť bodové svietidlá vyvážene

Ešte pred tým, než sa pustíte do budovania podhľadu nevyhnutného na inštaláciu bodových svietidiel, si celú miestnosť nakreslite spoločne s jej hlavnými bodmi. Tie tvorí umývadlo so zrkadlom, sprcha, vaňa, prípadne WC.

Bodové osvetlenie musí vrhať svetlo primárne na tieto časti kúpeľne, preto je jednotlivé bodovky potrebné rozložiť tak, aby ich dokázali osvetliť naozaj intenzívne.

Minimálne dve bodové svietidlá inštalujte do priestoru bezprostredne nad zrkadlo a umývadlo, dve k sprche a dve k WC. V závislosti od veľkosti kúpeľne ich doplňte ďalšími v strednej časti miestnosti.

Do kúpeľne bodovky s IP krytím

Kúpeľňa je charakteristická zvýšenou vlhkosťou, čo je potrebné odzrkadliť aj pri výbere a kúpe konkrétnych bodových svietidiel. Pri kúpe bodoviek do kúpeľne sa preto vždy riaďte aj parametrom IP – stupeň krytia a prispôsobujte ho jednotlivým bezpečnostným zónam.

Nad zrkadlo nie je nevyhnutné používať bodové osvetlenie s IP krytím, avšak odporúča sa, aby akékoľvek svietidlo v kúpeľni malo aspoň IP 21. Do miest ako nad sprchový kút či nad vaňu sú určené jedine svietidlá s vysokým IP krytím, a to od IP 44 až do IP 68.

Bodové svietidlá do kúpeľne sú dnes dostupné v širokom spektre modelov, a preto si máte naozaj z čoho vyberať. A to od jednoduchých oválnych či hranatých bodoviek, cez bodové svietidlá s možnosťou regulácie sklonu svetelného zdroja, ktoré oceníte najmä pri zrkadle, až po bodovky s hneď viacerými zdrojmi na jednej podstave.

Nájsť ich môžete samozrejme aj v našom internetovom obchode.